Plastic afvallen challenge (2)

Zoals ik op 5 januari schreef, doe ik deze maand mee aan de plastic afvallen challenge met de app van het WWF. Toen dacht ik enthousiast dat dat helemaal in mijn straatje zou zijn, maar dat blijkt het toch niet helemaal.

Je krijgt de challenge-opdrachten door middel van een chat. Misschien is het de bedoeling dat dit op jongeren is gericht, maar het is allemaal erg kinderachtig. Er is overigens niets mis mee als jongeren meer over (plastic) afval leren, maar dat terzijde. Zij zullen ook wel snel afknappen als het op deze manier gaat. De chat zit vol gifjes van een duimen opstekende Mark van WWF en de antwoorden die je kunt kiezen om terug te chatten zijn vaak niet op mij van toepassing of dingen die ik nooit uit mijn strot zou krijgen. De enige reden dat ik de app nog niet van mijn telefoon heb gegooid is omdat ik hier op mijn blog verslag wilde doen van de challenge. Ook ben ik benieuwd of ze in deze maand nog met iets gaan komen waar ik daadwerkelijk wat aan heb in mijn missie om minder plastic te gebruiken.

Tot nu toe valt dat laatste namelijk nogal tegen. De eerste dag was de opdracht om bij het boodschappen doen je eigen tas van huis mee te nemen, de tweede dag moest je hetzelfde doen voor het groente en fruit dat je zou kopen en de derde was het de bedoeling dat je je eigen beker meenam in plaats van wegwerp te kopen op het station. Die eerste twee deed ik natuurlijk al, en omdat ik thuis werk is de derde niet van toepassing.

Vandaag kwam popiejopie Mark wel met een interessant artikel uit Trouw. Waarom er nog steeds verpakkingen bestaan die slecht tot niet te recyclen zijn. Er blijkt simpelweg vaak niet goed over te worden nagedacht bij bedrijven of hun verpakkingen wel recyclebaar zijn. Gelukkig zijn er regelmatig consumenten die bedrijven op het matje roepen als ze het als zwerfafval terugvinden in de natuur (#IsThisYours en #ReturnToSender) en gaan meer bedrijven er beter over nadenken. Laat de overheid maar strengere regels opstellen over verpakkingen, denk ik dan. Niet meer toestaan die handel.

Het artikel stemt hoopvol, er is steeds meer mogelijk op het gebied van recycling. Ook is er het Plastic Pact 2025. Hoewel Greenpeace dat pact een schijnoplossing noemt. We zijn er nog niet met z’n allen en dat er werk aan de winkel is, is duidelijk. Laten we allemaal ons beste beentje voorzetten. Een beter milieu begint tenslotte bij jezelf.

Heb jij nog een goeie tip om minder plastic te gebruiken?Wij zijn ruim een maand geleden overgestapt op afwasmiddel en handzeep van Seepje. 99% van hun grondstoffen is van natuurlijke oorsprong en de verpakkingen bestaan voor 97% uit gerecycled plastic. Zo voer ik langzamerhand meer milieuvriendelijkere en natuurlijkere veranderingen door in ons leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.