In 6 minuten naar rust in huis

(Toen dit blog af was, zag ik dat ik wel erg veel woorden nodig had gehad om een simpele oefening uit te leggen. Wil je snel naar de oefening? Scroll dan helemaal naar beneden in dit bericht voor de verkorte uitleg.)

Vanmorgen stond ik moe en chagrijnig op ook al werd ik pas(!) om 7:30u door een kind gewekt. Algauw kwam daar verandering in toen ik mijn wens voor deze zondagochtend bedacht en ook uitsprak: ik wil wandelen en in bad. Gister had ik de avondshift gedaan omdat manlief naar een concert in Amsterdam ging, dus ik vond dat ik dat best mocht. Niet dat mijn man een bullebak is van wie ik niks zou mogen of die nooit de zorg voor de kinderen op zich neemt, ikzelf zit altijd veel te veel vastgeroest in mijn riedeltje van wat er allemaal moet en dat ontspannen wel komt als dat klaar is. Nooit dus. 😉

Maar vanmorgen koos ik voor mezelf en liep ik wél lekker om 9u in het bos. Ondanks het vrij grauwe weer was het heel fijn! Je bent hier in het Bergherbos op dat tijdstip beslist niet in je uppie, maar dat verspreidt zich gelukkig altijd snel. Onderweg nog wat foto’s gemaakt voor mijn blog. Ik liep met een brede glimlach mijn rondje van 40 minuten en genoot.

En als toetje lag ik daarna zomaar midden op de dag in bad. Ik ben blij met deze keuze voor mezelf. Maar heus, er zijn genoeg weekenden dat we meer te doen hebben of dat het anders loopt omdat de wind weer even tegen zit in het gezin. En als ik dan loop te balen dat ik dat moment voor mezelf niet kan pakken, wordt de sfeer in huis er niet beter op.

Maar ook op dat soort dagen kun je voor jezelf kiezen, en alles wat je ervoor nodig hebt is 6 minuten. Misschien zelfs minder.

Die 6 minuten komen van een van de slow home podcasts, Ik weet zo niet welke, maar daarin vertelde een gast erover. Ik gebruik er een meditatie-app bij die 3x na 2 minuten een gong laat horen. In deze specifieke app kun je ook een geluid laten klinken na een zelf te kiezen voorbereidingstijd. Die staat bij mij op 20 seconden. In die tijd doe ik 3x de Nederlandse Om (of Aum, zo je wilt). Die heb ik dan weer van Astrid Davidzon (een inspiratiebron over wie je hier zeker meer zult gaan lezen), die hem weer van Tijn Touber heeft, geloof ik. Het klinkt voor sommigen wellicht al zweverig, maar het is niets meer dan 3x diep zuchten en hèhè zeggen.

Oké, na deze ‘uitgebreide’ voorbereiding ben je er helemaal klaar voor. Nu ga je als volgt te werk: met je ogen dicht of half geloken, ga je die 1e twee minuten voelen hoe je in je lichaam zit. Is je ademhaling hoog of laag? Heb je ergens pijn? Zit er ergens spanning? Staan je voeten stevig op de grond en hoe zit je op je zitbeenknobbels? Je kunt een bodyscan doen, vanaf je tenen omhoog elk stukje lichaam voelen, maar daar zijn 2 minuten wel wat kort voor. Vind je dit al te lang en weet je niet wat te doen, volg dan gewoon een poosje je ademhaling. Waar voel je hem in je lijf? Doet je buik mee? Voel je de lucht door je neus stromen?

Na de eerste gong/belletje/whatever ga je voelen hoe je in je hoofd zit. Je hoeft er verder niets mee, maar voel je een bepaalde emotie/gemoedstoestand, voel je je gehaast en ben je bezig met wat je allemaal moet/gaat/wilt doen? Of denk je juist terug aan iets wat eerder is gebeurd wat niet prettig of handig was? Je mag je gedachten gewoon observeren, maar als het er heel veel zijn, vind ik het altijd wel handig om ze voor me te zien als ballonnetjes die omhoog komen en ze gauw lek te prikken. En dan weer terug naar mijn ademhaling om me ergens anders op te richten. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen zo’n gedachte of gevoel juist even goed te bekijken en doorvoelen.

Als dan weer de gong gaat, bedenk je nog even hoe je tegenover deze oefening staat die je zojuist hebt gedaan. Was het fijn? Te kort, te lang? Geef jezelf een schouderklopje dat je het hebt gedaan en wees dankbaar voor dit moment voor jezelf dat je toch maar mooi hebt kunnen pakken. Ik stel me zo voor dat deze oefening zelfs even op het toilet op het werk te doen is maar dat kan ik niet uitproberen. Doe jij dat weleens?

Doordeweeks doe ik hem vaste prik voordat ik het eerste kind weer van school ga halen. Dus als mijn telefoon me erop attendeert dat ik over een kwartier de deur uit moet, leg ik mijn werk neer en pak die 6 minuutjes voor ik nog wat opruim en mijn schoenen aantrek. Niet alleen ik heb daar baat bij, het hele gezin profiteert mee, en ik dus ook weer aangezien we meesters zijn in het overnemen van elkaars energie.

Pak jij ook zo’n momentje van rust? Of blijf je het steeds maar alleen van plan? Zoek dan eens uit voor jezelf hoeveel minuten je wél hebt en kies bij voorkeur een vast moment. In 10 seconden kun je ook even stilstaan bij wat je denkt, of bij je ademhaling. Maak het niet moeilijker dan het hoeft te zijn. Het is altijd beter dan het niet doen, toch? Je zult echt meer rust ervaren.

Nog even de korte versie:

-3x diep zuchten
-2 minuten je lijf voelen
-2 minuten gedachten observeren
-2 minuten op de oefening reflecteren

Advertentie

Een gedachte over “In 6 minuten naar rust in huis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.