Plastic afvallen challenge (1)

Op facebook kwam ik 3 januari een berichtje tegen over de plastic afvallen challenge van het WWF die morgen start. Ik ben blij dat ik erop stuitte, want dit is helemaal in mijn straatje! We proberen al minder plastic te gebruiken (ik hoef niemand uit te leggen waarom) en tips zijn altijd welkom. We gebruiken vast nog ergens wegwerpplastic waarvoor een alternatief is waarbij ik niet heb stilgestaan.

Als ik brood ga halen, neem ik of al gebruikte broodzakken mee of katoenen broodzakken van bag again die ik speciaal voor dat doel heb gekocht bij Green Jump. In de supermarkt in ons dorp hebben ze gewoon het brood van de supermarktketen, maar ook broden van de bakker uit een naastgelegen plaats die ze ongesneden en onverpakt binnenkrijgen. Wij kopen die laatste. Hier in huis hebben we allemaal een andere favoriet en de medewerkers achter de broodsnijmachine weten al precies welke soorten ik moet hebben. 🙂

Om mijn eigen zakken te gebruiken moet ik wel zorgen dat ik ’s morgens op tijd bij de supermarkt ben, anders zit het al in een zak. Ik zou ook kunnen bestellen en vragen ze nog niet te snijden, maar zo ver denk ik nooit vooruit en ik weet ook niet welk brood wanneer op zal zijn.

Het voelt erg goed dat we op deze manier al wat minder plastic in huis brengen. Het baart me dan weer wel zorgen te weten dat ik de enige in een heel dorp ben die eigen broodzakken meebrengt. Mijn moeder vertelde me laatst dat zij 30 jaar geleden al broodzakken wilde hergebruiken, maar dat de bakker (andere tijd, ander dorp) dat toen niet hebben wilde. We hadden wel een melkman die aan de deur kwam en bij wie je de flessen gewoon weer voor hergebruik kon inleveren.

Natuurlijk gebruiken we bij het boodschappen doen ook van die herbruikbare netjes voor los fruit en scheiden we thuis pmd, papier en gft. Dat het nog stukken beter kan, merkte ik toen ik onlangs (ook via The Slow Home Podcast die ik gisteren al noemde in mijn blogstuk over yoga) ontdekte dat er zoiets bestaat als de zero waste movement. Ik heb erg veel respect voor mensen die zo minimaal afval produceren, tot alleen een weckpot vol per jaar!

Het lijkt mij schier onmogelijk, en al helemaal met een gezin, maar blijkbaar kán het wel. Dan moet je om te beginnen wel bulkshops in de buurt hebben waar je met je flessen, bakjes en zakken heen kan. Dat is bij ons volgens mij niet echt, in elk geval niet binnen fietsafstand van huis. Ik wil me hier graag beter in verdiepen. Moet ik Bea Johnsons blog en boek maar eens lezen, en de TEDx Talk hieronder bekijken.

Regelmatig ga ik er weer voor om geen zak in de pedaalemmer of de afvalbak voor het plastic te doen. Het schoonmaken valt dan toch tegen, en daar gebruik je ook warm water bij… Weegt dat, of bijvoorbeeld de CO2-uitstoot om zo’n bulkwinkel te bereiken, wel op tegen wat je er qua afvalvermindering mee wint, vraag ik me dan af? Dat soort afwegingen leggen me wel eens lam. Waar doe je nu goed aan?

In de pedaalemmer heb ik nu maar weer een composteerbare zak zitten die gelof ik eigenlijk voor het gft zijn bedoeld. Let trouwens op met dat zogenaamde bioplastic, want niet alles is (snel genoeg) composteerbaar en veel kun je beter bij het restafval doen dan bij het gft.

Over plastic gesproken, ook wil ik nog eens goed uitzoeken of de doucheproducten die we thuis gebruiken geen plastic deeltjes bevatten, want het is toch van de zotte dat we dat zo door het putje spoelen en microplastic zijn weg vindt naar ons lichaam, dat van onze kinderen en de dieren? Om nog maar te zwijgen over het microplastic en andere troep die je lijf opneemt uit verzorgingsproducten. Ik zal binnenkort eens een blogje doen over natuurlijker verzorgingsproducten. Misschien is dat ook wel een doel van mijn blog: ik wil zo veel (bijvoorbeeld seizoensgroenten eten, verzorging gebruiken die het beste voor het milieu en onszelf is) maar dat moet ik dan wel allemaal uitzoeken, en als ik dat nou op mijn blog allemaal netjes bij elkaar heb staan, helpt dat mij én anderen.

Onlangs kocht ik mijn eerste shampoo bar. Een shampoo bar staat gelijk aan drie plastic flessen en is gemaakt van natuurlijke ingrediënten in een duurzaam proces en wordt ook zonder plastic verpakt.

shampoo bar lavendel

Deze heb ik besteld, via bol.com omdat ik daar dankzij Select geen verzendkosten betaal. Nu ik weet wat je krijgt, kan ik er volgende keer meerdere in hun shop bestellen, want vanaf €50 betaal je geen verzendkosten. Dat vind ik toch interessant. Het liefst zou ik zien dat ik ze samen met de andere boodschappen in een supermarkt kan kopen, of bij de natuurwinkel een plaats verderop kan ook nog wel omdat ik daar toch vaker kom, maar daar zijn ze helaas (nog) niet te koop. Hopelijk komt daar snel verandering in Alleen met een papiertje eromheen en in een doosje met recyclebare opvulchipjes van 100% natuurlijke grondstoffen kwam de shampoo bar aan.

Ik lees nu op hun site dat het kan dat je haar en hoofdhuid moeten wennen. Dat is goed om te weten, want ik had wel wat jeuk. Normaal gebruik ik altijd hypoallergene anti-roosshampoo van Dermolin. Ik deed het nu een beetje om en om en dat gaat beter, maar ja, die Dermolin-shampoo zit wel in een plastic fles, dus de volgende keer ga ik sowieso een shampoo bar speciaal voor de gevoelige hoofdhuid bestellen. Maar deze met lavendel geurt toch ook wel érg lekker. En waar ik bang voor was, dat het niet zou schuimen en ik mijn lange haar er voor geen meter mee kon wassen, bleek helemaal niet waar. Het schuimt super.

En jij, wat doe jij om minder afval/plastic de wereld in te helpen?

Ik probeer bijvoorbeeld ook steeds meer (kinder)kleding en speelgoed tweedehands te kopen en verkopen. Iedereen heeft zo veel spullen tegenwoordig, laten we ze wat meer met z’n allen delen zodat er minder geproduceerd, vervoerd en verpakt hoeft te worden.

Ik ben een beetje afgedwaald, maar ik ben erg benieuwd naar de tips in deze plastic challenge en of ze een beetje gemakkelijk uitvoerbaar zijn, want met een druk gezinsleven wil je toch af en toe ook wel voor het gemak gaan. To be continued…

Download jij ook de app en doe je mee?

Een gedachte over “Plastic afvallen challenge (1)

  1. Pingback: Plastic afvallen challenge (2) | slow 4 all

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.