1 jaar yoga

Ik hou niet zo veel tijd over voor het blog als ik zou willen en kom er dus niet aan toe om zoals gepland research te doen voor stukjes, of nu al de ‘perfecte’ lay-out in elkaar te knutselen of de ‘perfecte’ tekst te schrijven, want dan komt er helemaal niks op deze site te staan. Vandaar dat ik de komende dagen wat blogjes de ether in slinger die ik nu nog in het klad heb staan. Dit stukje gaat over nog een van mijn bewuste gewoontes en ik zal het onderwerp later uitbreiden met meer info. Het hoeft namelijk niet allemaal over mij te gaan. 😉

Maar ik heb iets te vieren! Ongemerkt ben ik nu de kerstvakantie is gekomen en gegaan namelijk ruim een jaar bezig met yoga. Ik had het daarvoor al wel eens eerder gedaan, op zolder met m’n matje en een video, maar nooit structureel. Daar is dus het afgelopen jaar verandering in gekomen, en hoe!

Ergens eind 2018 heb ik me voorgenomen elke ochtend 10 minuten aan yoga te doen om de dag goed te beginnen met een wakker lijf en rustig hoofd. Dat betekende wel 10 minuten eerder opstaan, en de wekker ging altijd al om 6 uur. Gaandeweg merkte ik dat ik na zo’n yogasessietje juist fijn wakker werd met een helder hoofd, waardoor het hele ochtendritueel soepeler verloopt, en de wekker weer op 6 uur kon. Dat is vroeg zat!

Dan doe ik beneden gewoon op de vloer gauw, het liefst in het donker en voordat de rest van het gezin wakker wordt, mijn oefeningen. Hoe ik aan die oefeningen kom? Ik heb eerst een week of twee mee gedaan met wat 10-minuten-yoga-filmpjes, bijvoorbeeld een gratis filmpje van yogaonline.nl (je kunt er ook betaalde trainingen doen) en video’s van youtube. Wat me het best beviel aan die filmpjes heb ik toen gecombineerd tot mijn eigen ritueeltje. Af en toe komt er een oefening bij die we hebben gedaan bij de fysiogym waar ik heen ga voor mijn bekken, een overblijfsel van bekkeninstabiliteit tijdens mijn twee zwangerschappen. Of een oefening die ik ergens anders voorbij zie komen en me goed voor mij lijkt. Iets om de heupen te openen of een extra rekoefening voor de schouders bijvoorbeeld, wat ook altijd wel handig is aangezien ik voor mijn werk veel achter de computer zit.

Doe ik dit nu echt elke dag? Nee. Juist op momenten dat je zou denken dat ik er meer tijd voor heb, zoals in het weekend en in de vakantie, doe ik het vaker niet dan wel. Soms merk ik wel dat ik er gewoon behoefte aan heb en dan doe ik het wel. Maar omdat het ritme dan anders is en de hele ochtend anders verloopt, komt het er gewoon vaak niet van. En dat is helemaal niet erg. Daardoor heb ik het nu juist zo goed volgehouden. Als ik het op zulke dagen per se wil inpassen en het mezelf ga verplichten, wordt het zo’n moeten, terwijl het doordeweeks nu feilloos in mijn ochtendritueel past. Zo heb ik bijna ongemerkt toch in een jaar meer dan 35 uur yoga gedaan. En serieus, ik ben echt merkbaar leniger geworden in 2019. Nog een pluspunt! En dat met maar 10 minuten per dag!

Om mezelf uit te dagen zou ik graag eens een ‘30 days yoga challenge‘ doen. Op dat idee ben ik gekomen door The Slow Home Podcast, waar je hier zeker vaker over zult horen omdat ik daar heel veel inspiratie vandaan haal. Brooke en haar man Ben, de hosts van die podcast, deden in 2016 (daar ben ik nu met luisteren, dus ik heb lekker nog heel veel afleveringen te gaan 😀 ) elke maand een ander slow living-experiment. Maar aan zoiets beginnen is toch minder makkelijk, omdat de sessies langer zijn en ik niet weet hoe ik die in mijn dag moet gaan inplannen. Ik heb daar eigenlijk alleen ’s avonds tijd voor, maar sowieso ben ik al twee avonden per week weg om te sporten. Wat doe ik daar dan mee? Ik speel dus met het idee, maar over de uitvoering moet ik nog even goed nadenken. Misschien een aangepaste van twee maanden lang om de dag. Dat zou een optie zijn. Het zou wel goed zijn om weer wat andere, nieuwe oefeningen in mijn routine te hebben, wat dat betreft lijkt de training Starten met yoga me nog wel wat, ook vanwege de achtergrondinfo die je erbij krijgt.

Waar ik onlangs trouwens mee heb kennisgemaakt is een andere vorm van yoga dan ik in de ochtend doe, namelijk yin yoga. Dat is een rustige vorm van yoga waarbij je een paar minuten in een houding blijft zodat je tot dieper in het lichaam doordringt en het bindweefsel sterker en soepeler wordt. Het is super voor je lijf en heel ontspannend, het enige nadeel is dat ik na zo’n Time to Relax-avond die Susan van Circle of Balance 1x in de maand organiseert vervolgens thuis niet goed in slaap kan komen. Misschien ben ik dan over de slaap heen omdat je bijna slaapt tijdens de meditatieoefening op het laatst en daarna weer de auto in moet. Ik zei laatst al: laat mij maar hier liggen 😉 Het is voor mij ook net iets te laat op de avond afgelopen. Maar zo 1x in de maand vind ik het wel wat, en misschien ga ik tegen de zomer wel vaker, als het gym- en volleybalseizoen is afgelopen en ik die avonden weer vrij heb.

Ik heb zo’n idee dat ik nog niet klaar ben met het ontdekken van de wereld van yoga.

Doe jij ook een vorm van yoga? Welke? En hoe bevalt het?

2 gedachten over “1 jaar yoga

  1. Roxane Beekhuizen

    Ideaal, die korte filmpjes op YouTube en andere websites. Afgelopen jaar heb ik daarmee sochtends voor werk wat in mijn slaapkamer gesport, maar ik kon toch niet elke dag de energie opbrengen om vroeg ze energiek bezig te gaan. Misschien is yoga wat voor mij!

    Heb de eerste les net een stukje bekeken. Ik heb zelf nog nooit yoga gedaan, maar misschien komt daar vanaf vandaag verandering in! Ik ga nog even verder lezen over yoga.

    Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: Plastic afvallen challenge – slow 4 all

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.