Als de twijfel over bloggen toeslaat

Dan heb je 1 artikel gepubliceerd, lees je je in over bloggen en slaat de twijfel al toe. Is het wel interessant wat ik schrijf? Zitten mensen hier wel op te wachten? Heb ik hier wel tijd voor? Gaat het hele bloggebeuren niet helemaal in tegen wat mijn blog ‘promoot’? Het spookt allemaal door mijn hoofd.

Laat ik die twijfels daarom maar meteen onder de loep nemen.

1. Is het wel interessant wat ik schrijf?
Dat weet ik niet. Dat zullen uiteindelijk de lezers voor zichzelf moeten uitmaken. Ik weet dat ik het zelf enorm interessant vind om me te verdiepen in dingen als duurzaamheid en bewuster leven. Het voelt gewoon goed. En als ik ga schrijven over wat mij boeit, hoop ik daar anderen mee te bereiken die er net zo over denken. Ook las ik laatst voor het eerst in tijden de artikelen terug die ik in een ander blog schreef en ik moet zeggen dat ik ze beter geschreven en diverser vond dan het blog in mijn herinnering was. Een pluimpje voor mezelf dus! Ik kan het best. En nee, ik ben geen groots schrijver en krijg wat er in mijn hoofd zit niet altijd goed uit mijn strot of zelfs op papier, maar mede door mijn werk (boeken vertalen) en mijn grootste hobby (lezen) weet ik toch ook wel iets over schrijven. Wel vind ik het moeilijk het blog straks te gaan promoten op social media. Wat vinden familie, vrienden en bekenden ervan? Nou ja, als ze het interessant vinden, lezen ze het lekker, en anders niet. Ja toch?

2. Zitten mensen hier wel op te wachten?
Ik heb me hier lichtelijk onbezonnen op gestort en nu ik om me heen kijk in de online hoek over bewuster leven, word ik overdonderd door de hoeveelheid (goede! mooie! inspirerende!) sites met ditzelfde onderwerp. Wat haal ik me in mijn hoofd dat die van mij er ook nog bij moet dan? Ja, dat weet ik ook niet. Ik had gewoon zin. Ik wil mensen inspireren. Anderen moeten toch ook ergens beginnen als ze dit terrein willen verkennen, en waarom niet bij mij? Ik zal veel linken naar mensen die mij hebben geïnspireerd en als ze die door mij vinden en hun sites boeiender vinden, helemaal prima!

3. Heb ik hier wel tijd voor?
Die vraag spookt ook door mijn hoofd, elke keer als ik inspiratie voel opborrelen om ergens over te schrijven, maar er weer een kind achter mijn laptop zit, er iets in huis moet gebeuren, het hartstikke bedtijd is enz. Met werk, gezin en andere interesses is dit wel weer iets wat er nog bij komt. Ik mag er dus wel even goed voor gaan zitten wat ik er nu precies mee wil. Wil ik heel veel mensen bereiken, per se streven naar succesvol worden en er enorm veel tijd in steken, er een halve baan van maken, of ga ik voor de leuk en zal waarschijnlijk behalve mijn schoonmoeder (Hoi, Hen! 😉 ) nauwelijks iemand het lezen? Laat ik eerst maar eens gewoon beginnen en er plezier in hebben.

In de enorme hoeveelheid info die ik inmiddels heb verzameld, kwam ik net nog de wijze raad van Tarinda Straver van Digitale Dromers tegen in haar gratis ebook Bloggen Voor Beginners: ‘Je hoeft het niet allemaal in één dag te doen’. Ze heeft gelijk. Ik wil zo veel en ik wil het allemaal goed doen, maar het leukste vind ik gewoon stukjes schrijven, dingen delen, en dat ga ik dus ook doen wanneer dat kan.

4. Gaat het hele bloggebeuren niet helemaal in tegen wat mijn blog ‘promoot’?
Dat is misschien nog wel de belangrijkste vraag. Als ik wil gaan voor bewust, slow, mindful, waarom stop ik dan tijd en energie in erover schrijven? Als ik vind dat we voor verbinding moeten kiezen, tijd voor elkaar etc, waarom dan toch online gaan? Ja, dat is een goeie. Ten eerste omdat ik het anderen ook gun om zich hierin te verdiepen en hun leven ermee te verrijken. Om rust te vinden, zichzelf, elkaar. Als ik 1 persoon bereik die iets kan hebben aan mijn verhalen en tips, is dat al mooi. Daar ga ik voor. En wie weet worden het er wel meer. En ten tweede teken ik dit misschien ook wel voor mezelf op, om me te herinneren aan wat ik wil in het leven. Als een soort stok achter de deur als ik weer word meegesleurd door het drukke leventje van alledag. O ja, dáár was je mee bezig.

De ene keer zal ik er daarom voor kiezen om een van de onderwerpen te behandelen die ik in mijn notitieboek heb genoteerd of iets wat op dat moment in mijn hoofd zit en spontaan gedeeld wil worden, en de andere keer zal er even niets zijn omdat ik, net als gisteren, ervoor kies om lekker een uurtje in het bos te gaan wandelen of iets met de kinderen te gaan doen in plaats van achter de laptop te kruipen. Life is all about choices! Wat kies jij?

Bergherbos

2 gedachten over “Als de twijfel over bloggen toeslaat

  1. Roxane Beekhuizen

    Ik ben zelf een aantal weken geleden begonnen met bloggen en dit zijn vragen die nog steeds door mijn hoofd razen. Ik ben benieuwd hoe dat zit bij mensen die al veel langer bloggen. Zelf moet ik ook oppassen dat ik inderdaad niet teveel op één dag aan mijn blog moet werken en dat ik af en toe een wandelingetje maak in het bos! 😉

    Like

  2. Pingback: Wat is 'slow'? | slow 4 all

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.