Een interview met Susan Boss

Een week geleden was ik bezig met een update omdat ik hier al een poos niets van me had laten horen. Ik heb dat blogbericht toen ook nog niet helemaal afgekregen. Het plan was om een paar dagen daarna onderstaand interview met Susan Boss online te zetten, maar op dit moment vind ik dat interview eigenlijk passender. Het heeft dus voorrang gekregen. In de laatste week dat het nog kon, heb ik weer een heel fijn lesje yin yoga bij Susan gevolgd. Het helpt je op een diep niveau ontspannen, iets wat we nu allemaal goed kunnen gebruiken!

Susan Boss is eigenaar van Circle of Balance en haar missie is (jong) volwassenen ondersteunen en begeleiden naar rust, focus en een ontspannen leven in balans. Dit doet zij door middel van coaching, yin yoga lessen en trainingen op het gebied van bewustwording, ontspanning en balans. Susan werkt voornamelijk met (hoog)sensitieve personen en heeft zich hierin gespecialiseerd in de loop der jaren.

Wil je nog wat meer over jezelf vertellen?

Allereerst… leuk Maya dat je me hebt gevraagd of je mij mocht interviewen en bedankt voor de introductie. Naast mijn bedrijf Circle of Balance ben ik moeder van een prachtige dochter van 10 jaar inmiddels. In mijn vrije tijd geniet ik van gezelschap en leuke dingen ondernemen met de lieve mensen om me heen maar ik geniet ook van wekelijks een moment voor mezelf, alleen. Ik kan mezelf in een paar woorden omschrijven als een gevoelsmens, spontaan, oprecht, ondernemend en betrokken. Belangrijke waarden voor mij zijn: liefde, vertrouwen, oprechtheid, balans en verbinding.

Mijn wens is dat zoveel mogelijk mensen gaan ervaren dat je al goed genoeg bent wie je bent in dit moment. Dat je al meer dan je best doet, iedere dag. Dat je niet hoeft te veranderen. Je mag jezelf, je kwaliteiten en je talenten laten zien en onvoorwaardelijk van jezelf houden!

Stop met zoeken wie je bent, start met creëren wie je wilt zijn en wat je wilt beleven/ervaren. 

Hoe ben je met yoga in aanraking gekomen?

Mijn eerste aanraking met yoga gaat jaren terug. Ik denk zeker wel 20 jaar terug. Op dat moment zat ik in een lastige periode en ben ik begonnen met yogalessen te volgen in Groessen bij Anneke van Hal. Een super lieve vrouw met veel kundigheid en aandacht voor iedereen. Ik vond ontspanning en rust bij de lessen van Anneke. En daarnaast om meer bewust te zijn van signalen van mijn lichaam en mijn grenzen.

Waarom ben je juist yin yoga gaan geven?

In mijn praktijk coach ik vooral mensen die op zoek zijn naar meer rust in hun hoofd, die de balans kwijt zijn (tussen werk en privé of inspanning en ontspanning), die onrustig zijn en/of een opgejaagd gevoel ervaren, niet kunnen ontspannen of veel piekeren, mensen met een laag zelfbeeld/zelfvertrouwen of die geen grenzen meer herkennen. Vooral dus ook de (hoog)sensitieve personen die veel in hun hoofd zitten en piekeren. Door yin yoga te beoefenen leer je weer te luisteren naar je lichaam, leer je hoe je gedachtes kunt sturen, beter om te gaan met stress en om echt te ontspannen. Ik heb in het verleden mindfulness trainingen gegeven totdat ik verliefd werd op yin yoga. Ik noem het de lichamelijke mindfulness. Het kan ook een hele mooie vervolgstap zijn als je een mindfulness training hebt gevolgd en een gevolg wilt geven voor meer bewustzijn van je lichaam, je grenzen, liefdevol voor jezelf te zijn en een mindful leven. We starten de les altijd met een korte meditatie en eindigen met een eindontspanning.

Wanneer en hoe maakte je de stap naar het ondernemerschap?

Ik ben gestart met mijn bedrijf naast een andere parttime baan. Omdat ik 8 jaar geleden gescheiden ben en een dochter, van nu inmiddels 10 jaar, heb vond ik het risico te groot om direct alles aan de kant te schuiven. Daarom heb ik eerst nog een paar jaar ander werk ernaast gedaan. 2 jaar terug heb ik ervoor gekozen om te stoppen met de andere baan die mij niet gelukkig maakte en volledig vanuit vertrouwen te stappen in mijn bedrijf. Een super spannende stap toen, maar ik heb er geen moment spijt van.

Met wat voor vragen komen mensen bij je?

Mensen die vastlopen en de balans in zichzelf (even) niet kunnen vinden door verschillende problemen. De meest voorkomende problemen gaan over: piekeren, druk in het hoofd, een laag zelfbeeld, een hoofd dat nooit uit staat, onrustig en/of opgejaagd gevoel, niet kunnen ontspannen, intense emoties ervaren en daar last van hebben.

Wat vind je het leukste aan je werk?

De diversiteit van 1 op 1 mensen begeleiden en in groepen mensen te begeleiden.

Wat heeft het jou gebracht/brengt het jou?

Iedere dag weer dankbaar te zijn dat ik doe waar ik goed in ben en wat ik leuk vind om te doen en dat ik dit in kan vullen in mijn agenda hoe het voor mij werkt. Daardoor kan ik er ook vaker zijn in de middag voor mijn dochter. En natuurlijk zitten er ook taken bij als zelfstandig ondernemer die minder leuk zijn, zoals administratie. Het is niet zo dat alles alleen maar leuk is 😊

En waar ben je het meest trots op?

Oeh die is lastig.. Ik kan niet kiezen. Ik ben enorm trots op mezelf dat ik vanuit vertrouwen ben gaan ondernemen, want achteraf gezien is dat heel belangrijk geweest in deze weg. Maar ik ben ook enorm trots op de mensen, die nu de weg weten naar mij, dat ze er zelf voor gekozen hebben om meer balans en ontspanning toe te voegen in hun leven en te kiezen voor meer bewustzijn en ondersteuning daarbij hebben gezocht. Zowel bij de coaching als bij de wekelijkse lessen en trainingen.

Heb je tot slot een goeie tip voor mensen die het idee hebben dat ze zichzelf een beetje kwijtraken in de drukte van alledag? Bijvoorbeeld één klein dingetje dat al veel impact kan hebben.

Ja, ik denk het wel.. VERTRAAG! Het vertragen heeft zoveel voordelen! Begin bijvoorbeeld om 3 minuten de tijd te nemen voor jezelf voordat je opstaat, en een keer in de middag tussendoor en voordat je gaat slapen. In die 3 minuten volg je je adembeweging van dat moment en neem je waar waar je je adem voelt in je lichaam. Puur het observeren van je adem en de connectie maken met je lichaam. Een mindful moment en start van de dag. Een soort van inchecken in je lichaam. Eventueel kun je dit later verdiepen door bij de ochtend stil te staan wat je intentie is voor die dag (bijvoorbeeld: alles wat op mijn pad komt, benader ik vanuit liefdevolle energie/aandacht) en de dag af te sluiten met een aantal dingen te benoemen waar je die dag dankbaar voor bent (bijvoorbeeld de glimlach van een vreemde, het warme bed, de tijd voor jezelf). Uhm… dit was niet 1 tip 😊

Bedankt voor de tips en bedankt voor dit interview, Susan!

Op dit moment verstuurt Susan wegens de afgelastingen van alle sportactiviteiten yin yoga videolessen naar haar cursisten en andere belangstellenden. Voor meer info:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.