Wat is ‘slow’?

Mijn blog heet slow4all. Maar wat is dat nou, slow?

Slow living heeft zijn oorsprong in de Slow Food Movement die al in 1989 in Italië startte als tegenbeweging tegen de komst van McDonalds in Rome. Fastfood stuitte de Italianen met hun gerechten die veelal uit pure, verse en lokale producten bestaan tegen de borst. Slow living is wat we in Nederland ook wel ‘onthaasten’ noemen.

Slow living is een levensstijl waarin je ervoor kiest bewuster te leven in plaats van mee te gaan in de ratrace. Het is een goede balans zoeken tussen werken en ontspannen (leef niet om te werken, werk zodat je kunt leven (en follow your joy!)). Een levensstijl waarin je mindful omgaat met je tijd, zoveel mogelijk in het nu leeft en voor verbinding kiest met de mensen om je heen, maar ook bewust omgaat met de aarde, en met je lichaam door middel van natuurlijke voeding. Genieten van het nu in plaats van altijd maar weer in gedachten al bij het volgende te zijn of bij wat geweest is.

Als je er meer over wilt lezen, kijk dan eens naar dit sloww-blog, waar Kyle er een hele studie van heeft gemaakt. Ik heb hem pas net ontdekt en daar zeker nog verder lezen. Net als op de vele blogs en websites die ik ondertussen heb gevonden over bijvoorbeeld zero waste, wat me wel weer doet afvragen waarom die van mij er nog bij moet, maar ik vind het wel allemaal reuze interessant en deel graag de dingen waarvan ik denk dat meer mensen er wat aan kunnen hebben.

The Slow Home Podcast

Zelf kwam ik met slow living in aanraking door, daar is-ie weer, de slow home podcast. Hoe ik aan die podcast zelf kom weet ik niet meer, waarschijnlijk uit de Santé of Happinez. Daar pik ik wel vaker interessante dingetjes op, áls ik mezelf de tijd gun om een tijdschrift te lezen (meestal alleen als ik in bad lig). De slow home podcast wordt gemaakt door Brooke (en Ben) McAlary uit Australië. Brooke is een aantal jaren geleden noodgedwongen geïnteresseerd geraakt in slow living, simplificeren en minimaliseren toen ze na de diagnose postnatale depressie besloot alle overbodige zaken uit haar leven te bannen en zich op de belangrijke zaken te richten.

Zij en haar man Ben vertellen hoe hun leven nu in elkaar zit, Brooke interviewt gasten van over de hele wereld die vertellen over hun invulling van slow living of over hun specialisatie die hierbij kan helpen. Het zijn altijd heerlijk kabbelende gesprekken die al ontspannend zijn om naar te luisteren, en bovendien steek je er nog wat van op. In 2016 deden ze ook elke maand een slow living-challenge, zoals een maand lang elke dag mediteren, journaling, yoga, een maand zonder suiker (net als ik heel toevallig in 2016 in dezelfde maand heb gedaan trouwens, besef ik nu, alleen luister ik nu pas naar hun podcasts).

Wat grappig is, is om te horen hoe ze zelf ook moeten blijven oppassen dat ze niet weer te veel hooi op de vork nemen. Dan doe je zo’n challenge om te kijken of je er iets aan overhoudt dat je helpt bewuster te leven, maar ben je er die maand zo druk mee bezig dat zo goed mogelijk te doen dat je weer doorschiet in het ‘moeten’ en het ten koste gaat van de dingen die je liever doet. Zo zul je elke keer weer zelf moeten bepalen of iets de moeite waard is om in je leven te integreren, ook als je het heel leuk vindt (zoals bloggen 😉 ). Follow your joy!

Wat spreekt jou aan in slow living? Wat pas je al toe of zou je graag willen toepassen?

Ik wil ook graag minimaliseren, maar vind dat nog wel een uitdaging. Het is ook niet iets wat in één dag hoeft. We merken hier wel: een rustiger huis is een rustiger hoofd, dus zeker de huiskamer hebben we in het laatste jaar al meer prikkelvrij gemaakt, hoewel dat snel genoeg weer verandert als je even niet oplet. Vooral die twee knutselende hoardertjes kunnen er wat van, al hebben ze dat ook niet echt van vreemden. Ik hoef geen compleet geminimaliseerd huis, maar er zijn zeker ruimtes die er flink van zullen opknappen als we ze aanpakken. Al was het alleen maar zodat je minder het gevoel hebt de hele dag bezig te zijn dingen te verplaatsen zonder dat het ooit echt opgeruimd wordt in huis. Weer een goede reden voor het toch blijven bijhouden van dit blog: door erover te schrijven, creëer ik bij mezelf de noodzaak om het ook echt te doen. Dan heb ik tenslotte ook weer de mogelijkheid om mijn ervaringen te delen. 😉

Aanstaande zondag ga ik naar een Happy Body & Mind-event. Ik heb er heel veel zin in en ben benieuwd wat ik daar weer ga opsteken! Een aantal van de aanwezige ‘geluksverspreiders’ heeft zeker mijn interesse gewekt. Natuurlijk ga ik hier nog verslag van doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.